Logo gray

ISMÉT ÉLETRE KELT A MUNKAVÁLLALÓI RÉSZTULAJDONOSI PROGRAM – INNOVATÍV ÉS KÖLTSÉGHATÉKONY MEGOLDÁS A MUNKAVÁLLALÓK ÖSZTÖNZÉSÉRE

INNOVATÍV ÉS KÖLTSÉGHATÉKONY MEGOLDÁS A MUNKAVÁLLALÓK ÖSZTÖNZÉSÉRE

Új típusú MRP (Munkavállalói Résztulajdonosi Program) alapítható a munkáltató gazdasági teljesítményének javítása céljából közvetlen munkavállalói érdekeltség megteremtésével. Az ilyen MRP szervezet alapításából immáron a hitelintézetek és a biztosítók sincsenek kizárva, de egyéb társaságok részére is nyitva áll ez a lehetőség. Az új típusú MRP korszerűbb és rugalmasabb konstrukciót, valamint kedvezőbb adózási feltételeket biztosít a munkavállalók ösztönzésére a jelenleg ismert javadalmazási eszközöknél, így például a munkavállalói értékpapír-juttatási programnál, a dolgozói részvénynél vagy más prémium-, és bónusz-rendszernél.

Adózási szempontból az MRP rendkívüli előnye, hogy az azt bevezető vállalkozások számára az MRP szervezet által teljesített kifizetéseket csak a 15% személyi jövedelemadó terheli. Vagyis nem merül fel a munkáltató által fizetendő 27% szociális hozzájárulási adó vagy a 27% egészségügyi hozzájárulás, illetve – jellemzően – a magánszemélynél a 14% egészségügyi hozzájárulás.

DE MI IS AZ AZ MRP?

Az MRP program keretében az alapító társaság részesedést (jellemzően részvényt vagy üzletrészt) juttathat az általa létrehozott MRP szervezetnek, amely cserébe tagi részesedést biztosít szervezetében a társaság dolgozói számára.

A társaság által meghatározott feltételek bekövetkeztével a munkavállaló az MRP szervezetben fennálló tagi részesedését pénzre vagy a társaság részvényeire/üzletrészére válthatja át. Az átváltásáig azonban a munkavállaló osztalékra jogosult, mely ösztönzi a munkavállalók tulajdonosi szemléletét. Ugyanakkor az alapító társaság részvényeihez, vagy üzletrészéhez kapcsolódó egyéb tulajdonosi jogokat kizárólag az MRP szervezet gyakorolhatja.

A társaság vállalatpolitikája függvényében az MRP kizárólagos vagy kiegészítő ösztönzési eszköz is lehet, amelybe bevonhatóak a társaság leányvállalatai és kapcsolt vállalkozásai is.

AZ ÚJ TÍPUSÚ MRP FŐBB ELŐNYEI

  • Növeli a társaság gazdasági teljesítőképességét;
  • Ösztönzi a munkavállalók tulajdonosi szemléletét;
  • Munkáltatói ellenőrzést biztosít az MRP szervezet rendelkezésére bocsátott tulajdonrész felett;
  • Jelentős adókedvezményekkel jár;
  • Rugalmasabb szabályok alkalmazását teszi lehetővé;
  • Alkalmas az egyéb munkavállalói javadalmazási módok költséghatékonyabb kiváltása.